Hra na kytaru – jak na to?

Hra na hudební nástroj určitě není ani v dnešní době out. Ne málo dospělých si pamatuje dětství prožité na tehdejších lidových školách umění, kde se snažily malými nemotornými prstíky ovládnout struny či správně dýchat a trénovat skladby na trubku. Někteří z nich měli to štěstí a ovládli v mládí velice oblíbený nástroj pyšnící se šesti strunami a stali se tak hvězdami nejen u táboráku. Čas ale plynul neúprosně dál a často tito nadšenci už dávno zapomněli třeba jen na to, jak se kytara vůbec drží a jak se naučit hrát na kytaru.

Kytara u dětí

Při hře na kytaru je důležité dodržovat několik zásad:

  • podepírat kytaru nohou
  • brnkací ruku opřít o stehno
  • hrát na místě, kde si můžete opřít záda
  • kytaru před hraním naladit
  • a mnohé další, rozhodně neméně důležité

A že nechcete do nástroje hned na začátku investovat moc peněz, protože přece nemůžete dopředu vědět, jak dlouho vám či vašemu dítku tato záliba vydrží? To ani nemusíte, pro začátečníka totiž bohatě vystačí kytara levnějšího charakteru, do pěti tisíc se s klidem vejdete. Nutnou součástí je samozřejmě i ladička, protože na rozladěnou kytaru nikdy nebudete hrát úplně pěkně, a ne každý je toto ochoten poslouchat.

hra na kytaru

A co říci na závěr? Důležité je rozhodně se nevzdávat s prvními neúspěchy, protože jich ještě v průběhu hraní přijde hodně. Nemůžete si myslet, že poté co si za dvacet let sednete ke kytaře budete umět vše tak, jak to bylo před touto dobou. Kytaře musíte rozhodně věnovat čas nejen samostatným tréninkem, ale i její údržbou. A pokud máte času málo a nejste úplně zruční samouci, můžete se zkusit přihlásit na online lekce hry na kytaru třeba. Uvidíte, jak to všechno půjde a třeba v hře na hudební nástroj (a nemusí to být jen kytara) naleznete skvělou výplň volného času, něco se přiučíte a strávíte s ní nezapomenutelné chvíle, na které budete dlouho vzpomínat.