Milovaná čokoláda

Sladkostí je na světě opravdu mnoho, od nejrůznějších druhů dortů, bonbonů, želé, lízátek a dalších pamlsků. Nejpopulárnější je však beze sporu čokoláda. Pralinky, čokoládová tabulka či čokoládové tyčinky, je jedno, v jaké je podobě. Mnozí z vás se snažíte čokoládě vyhýbat, abyste zbytečně nepřibrali na váze. Ovšem jako vyvážený protiklad proti tloustnutí má čokoláda řadu skvělých předností. Pojďme si o nich něco říci, abyste se zbytečně nebáli si zamlsat, když je to vlastně zdravé.

sladkost

1.       Udělá nás šťastnými

Čokoláda podporuje pozitivní myšlení, snižuje hladinu stresového hormonu a zvyšuje hladinu serotoninu, což je hormon štěstí. Pokud na vás tedy padne stres, spěch a deprese, udělejte si čas na čokoládu, která vás naladí zpátky do pohody.

2.       Snižuje krevní tlak

Čokoláda také obsahuje antioxidační látky, které pomáhají snižovat krevní tlak. Čokoláda navíc brání sraženinám v krvi a hromadění cholesterolu v cévách. Navíc zlepšuje elastičnost cév i stav krevních destiček. Tím výrazně klesá riziko onemocnění srdce a cév.

3.       Pomáhá proti únavě

Čokoláda obsahuje alkaloid příbuzný kofeinu, který váš organismus skvěle nabudí. Díky němu se výrazně zlepší pozornost a potlačí únava.

4.       Zlepšuje paměť

Látky, které čokoláda obsahuje (například hořčík, flavonoidy či kakaový extrakt lavado), podporují průtok krve do některých částí mozku, čímž se zlepšuje paměť. Navíc pomáhá proti poškození nervů a úbytku poznávacích funkcí, čehož se využívá při léčbě Alzheimerovy choroby.

čokoláda

5.       Prospívá zubům

Že se čokoládě vyhýbáte proto, abyste neměli zubní kazy? Chyba! Čokoláda totiž obsahuje tanin a fluór, které pomáhají proti vzniku zubního kazu, a navíc zvyšují odolnost organismu vůči virovým onemocněním.
Pokud jste se tedy čokoládě do dneška vyhýbali, začněte si na ní pochutnávat, neboť vám bude velmi prospěšná. Měli byste ale vědět, že to neplatí o nekvalitní čokoládě. Raději si vždy vyberte tu tmavou s vysokým obsahem kakaa.